Εκεί που…

Εκεί που τραγουδάει η καρδιά του σύμπαντος τραγουδάει και η δική μας καρδιά. Τραγουδάμε για να βρεθούμε πιο κοντά στους ανθρώπους και για να λιγοστέψουμε την απόσταση που μας χωρίζει από την Αλήθεια, τον Εαυτό μας και τον Κόσμο. 

Κάθε εποχή απαιτεί να είμαστε σύγχρονοι, δικό μας μέλημα όμως είναι η αφοσίωση στην διαχρονικότητα που αποπνέει η ιδιοψυχία της Μουσικής. Η συλλογική δημιουργική πράξη αποτελεί την βάση, ακρογωνιαίο λίθο και φιλοσοφική στάση απέναντι στο ατομικισμό και την εσωτερική μοναξιά του σήμερα. 

Το εγχείρημα (Project) ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη μέσα στο Εργαστήριο Ποιητικής του ΜΕΤ από μια ομάδα φοιτητών με εμπνευστή τον Ηλία Σαρηγιαννίδη. Σήμερα αυτή η ομάδα μετά από πολλές μεταμορφώσεις έχει πάρει μια σταθερή μορφή από μουσικούς που αναγνωρίζουν και αγαπούν τον ξεχωριστό ήχο που έχει δημιουργηθεί με οραματική δύναμη και πίστη. Οι ζωντανές εμφανίσεις (…) αποτελούν το μυστικό τόπο συνεύρεσης, λειτουργώντας με τελετουργικό τρόπο, θεραπευτικά ως προς τους συντελεστές αλλά και τους ακροατές, μετατρέποντας το χώρο σε τόπο κατάνυξης και εξαγνισμού. 

«Ποιητική» είναι ο τίτλος της πρώτης συλλογής (2016) με νέες συνθέσεις, που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε ανεξάρτητη παραγωγή. Την σύνθεση, στιχουργία και ενορχήστρωση των έργων ανέλαβε ο Η.Σ. Η «Ποιητική Ι» ως καρπός καλλιτεχνικού πειραματισμού, εστιάζει στη δημιουργική δύναμη που ενυπάρχει μέσα στον καθένα μας. Η συλλογή αυτή είναι αφιερωμένη στον καθηγητή Ηλία Παπαδόπουλο, ιδρυτή της ειδίκευσης Ποιητική του ΜΕΤ. 

Το 2018 αναμένεται να κυκλοφορήσει η δεύτερη συλλογή με τίτλο ‘’ίντιγκο’’ – ‘’indigo’’- ‘’το χρώμα του μέλλοντος’’, η οποία εκφράζει το ατέρμονο ταξίδι της ζωής μέσα στον κόσμο και τις συνεχείς μεταβολές του. Ένα χρώμα ή και μία ιδέα , μια σύλληψη και ένας τοκετός, μια γέννηση και ένα όραμα, που φαντάζει τον άνθρωπο πάνω από τον φόβο και τον πόνο, γυμνό μέσα στην Αγάπη, εκφραστή του Ωραίου και Άφθαρτου. 

Όσον αφορά τους συντελεστές…
Ορμώμενοι, ποτισμένοι από τον τόπο μας, δίνουμε γροθιά στον ουρανό, γκρεμίζοντας άστρα, γαλαξίες, ψεύτικους Ήλιους και Κόσμους- και χωρίς καμία ενοχή θαυμάζουμε τη δύναμη της δημιουργίας.

Ηλίας Σαρηγιαννίδης
Λαούτο & Σύνθεση

Ο Ηλίας Σαρηγιαννίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1982. Σε νεαρή ηλικία ήρθε σε επαφή µε την µουσική, µελετώντας τύµπανα. Αργότερα σπούδασε βιολοντσέλο και θεωρικά ευρωπαϊκής µουσικής στο δηµοτικό ωδείο Βέροιας. Αφορµή για µία εις βάθους έρευνα στην φύση της µουσικής στάθηκαν οι σπουδές του στο τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, στην Κατεύθυνση ”Ελληνική Παραδοσιακή (Δηµοτική) Μουσική” και συγκεκριµένα στην ειδίκευση «Ποιητική (Τέχνη της Σύνθεσης-Μελοποιία-Ποίηση στην Παραδοσιακή Μουσική)», µε καθηγητή τον Ηλία Παπαδόπουλο και όργανο επιλογής πολίτικο λαούτο µε καθηγητή τον Σωκράτη Σινόπουλο. Από το 2016 διδάσκει στο τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης το µάθηµα «Καλλιέργεια Ακοής/Σώµατος» και από το 2017, στα µουσικά σχολεία το µάθηµα της «Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής». Έχει συµµετάσχει ως λαουτίστας σε µουσικά σχήµατα µε επίκεντρο την δηµοτική και ρεµπέτικη µουσική. Το 2012 δηµιούργησε την µουσική οµάδα «Ηλιοδρόµιο» έχοντας αναλάβει την επιµέλεια της µουσικής σύνθεσης, στιχουργίας και ενορχήστρωσης. Με το Ηλιοδρόµιο, έχοντας µία πλούσια καλλιτεχνική δράση, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κυκλοφορεί την πρώτη δισκογραφική συλλογή, µε τίτλο «Ποιητική́Ι» (Poetics I), το 2016, οπού συνετέλεσε ως παραγωγός, ενορχηστρωτής κι ερµηνευτής

Στέλλα Καμπουρίδου

Καβάλ

Η Στέλλα Καμπουρίδου γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1990. Το 2012 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην κατεύθυνση Eλληνική Παραδοσιακή (Δημοτική) Μουσική, με ειδίκευση στο καβάλ και υπεύθυνο καθηγητή τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών, με ειδίκευση στο καβάλι, στην Ακαδημία Μουσικής και Καλών Τεχνών του Πλόβντιβ στη Βουλγαρία, με καθηγητή τον Lyuben Dossev, τον οποίο ολοκλήρωσε ένα χρόνο αργότερα.

Είναι μέλος της μουσικής ομάδας «Ηλιοδρόμιο» και της ομάδας «Αργατεία».

Στέφανος Σεκέρογλου

Βιολί & Βιόλα

Ο Στέφανος Σεκέρογλου γεννήθηκε στις Σέρρες. Ξεκίνησε βιολί στο ωδείο του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών και στο Μουσικό Σχολείο Σερρών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην τάξη του καθηγητή Δημήτρη Χανδράκη, όπου αποφοίτησε το 2008 με “Άριστα” και στα δύο ιδρύματα. Μετά το πέρας των σπουδών του στην Ελλάδα έγινε δεκτός στο “Royal Conservatory Den Haag” (Ολλανδία) στην τάξη της καθηγήτριας Theodora Geraets, αποφοιτώντας με “DIPLOMA” το 2011. Έχει συμπράξει ως Σολίστ με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης και με την Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΠΑ.ΜΑΚ), καθώς επίσης έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ελλάδα, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία και Ισπανία. Το 2005 κέρδισε το πρώτο βραβείο ερμηνείας στον «Διαγωνισμό σύνθεσης και ερμηνείας έργων μουσικής δωματίου» των τμημάτων Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης και Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Μετά το τέλος των σπουδών του, ξεκίνησε να εργάζεται ως δάσκαλος βιολιού σε Μουσικά σχολεία και ωδεία της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με καθηγητές τους: Zakhar Brohn, Misha Nodelman, Kees Hulsmann, Rudolf Koelman, Philippe Graffin, Ilya Grubert Roland and Almita Vamos Janet Krause, George Hamman, Rodion Zamuruev, Γεώργιος Δεμερτζής, Χρήστος και Δημήτρης Πολυζωίδης. Τέλος εκτός από το Ηλιοδρόμιο είναι μέλος των μουσικών σχημάτων “Nuit de l’art ” , “Tangology”, “ Markab Trio”, “Duo Methi”

Γιάννης Πούλιος

Βιολί

Ο Γιάννης Πούλιος γεννήθηκε στο Bruschal Γερμανίας και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Μαθήτευσε στο μουσικό σχολείο Κατερίνης και μετέπειτα φοίτησε στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα καθώς και στo Yildiz Technical University στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα έχει ενεργή συμμετοχή στον ελλαδικό μουσικό χώρο καθώς και στο εξωτερικό με συνεργασίες επί σκηνής αλλά και σε δισκογραφικό επίπεδο με διάφορα μουσικά σχήματα όπως: το Vitraux Project, το κουιντέτο του Αποστόλου Σιδέρη, το σχήμα Ηλιοδρόμιο, το Lappino project, και το σχήμα Ali Perret’s DU.DU στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης έχει συνεργαστεί με το σχήμα Ψυχή & Σώμα με τον Ματθαίο και Κώστα Τσαχουρίδη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το σχήμα Λωξάντρα και με καλλιτέχνες όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Απόστολος Ρίζος, ο Haig Yazdjan, η Μαρίνα Δακανάλη, η Νάντια Καραγιάννη, ο Αντώνης Απέργης , ο Νίκος Παραουλάκης, ο Κώστας Πλούσιος κι άλλους ακόμη μουσικούς της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Αλέξανδρος Κούστας

Τραγούδι

Ο Αλέξανδρος Κούστας γεννήθηκε το 1986 στην Καστοριά. Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα και να ασχολείται συστηματικά με τη μουσική στην ηλικία των 13 ετών. Το 2001 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει μέχρι και σήμερα. Από την ηλικία των 15 ετών δραστηριοποιείται μέσα σε μουσικά σχήματα παίζοντας κιθάρα, μπάσο και τραγουδώντας. Καλλιτέχνες με τους οποίους έχει συμπράξει μουσικά είναι ο Μάριος Μακρής, ο Θέμης Παπαμηνάς, ο Δημήτρης Λάππας, ο Γιώργος Γεωργόπουλος, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Μιχάλης Χανιώτης, Ματούλα Ζαμάνη κ.α.. Σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της μουσικής του φυσιογνωμίας, εκτός από τους μουσικούς με τους οποίους συνεργάστηκε επί σκηνής, είχαν οι καθηγητές του Φάνης Βελλίδης και Γρηγόρης Πυριαλάκος, στην κιθάρα και τη φωνή αντίστοιχα. Είναι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην αποκατάσταση μνημειακών κατασκευών και εργάζεται ως μελετητής. Το καλοκαίρι του 2015 γνωρίζει τον Ηλία Σαρηγιαννίδη και το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς γίνεται μέλος του «Ηλιοδρομίου».

Δάνης Κουμαρτζής

Κοντραμπάσο

Ο Δάνης Κουμαρτζής γεννήθηκε το 1983 και μεγάλωσε στον Ευρωπό του Κιλκίς. Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου σε νεαρή ηλικία και έχει πάρει μέρος σε διάφορες μπάντες. Στην ηλικία των 18 σπούδασε ηλεκτρικό μπάσο στο Τζαζ-Ροκ Τμήμα του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης, με καθηγητή τον Μανώλη Σιδερίδη. Αργότερα αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου με κατεύθυνση την τζαζ μουσική. Κατά την παραμονή του στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε την ευκαιρία να γνωρίσει και να μαθητεύσει πλάι σε γνωστούς μπασίστες όπως Terry Gregory, Laurence Cottle και Steve Lawson όπως επίσης να παίξει σε γνωστές μουσικές σκηνές όπως Jazz After Dark, The Vortex και Camden’s Jazz Cafe.

Φοίβος Αποστολίδης

Κρουστά

Ο Φοίβος Αποστολίδης γεννήθηκε το 1989 στην Κατερίνη της Πιερίας και μεγάλωσε σε οικογένεια ερασιτεχνών μουσικών. Το 2007 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Έδειξε ενδιαφέρον για τη μουσική από νωρίς και στην ηλικία των 19 αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική. Το πάθος του για τη μουσική, και ειδικά το ρυθμό, τον οδήγησε στην αναζήτηση κατάλληλων δασκάλων για να διδαχθεί την τέχνη των κρουστών. Έτσι, συνάντησε τον πρώτο του δάσκαλο Λουκά Μεταξά, από τον οποίο πήρε μαθήματα κρουστών της Ανατολικής Μεσογείου (darbuka, riq, bendir, davul). Παράλληλα, πήρε υποτροφία από την σχολή “Εν Χορδαίς” για να φοιτήσει στα καλοκαρινά σεμινάρια Roots & routes στο Rotterdam της Ολλανδίας. Συνέχισε μαθήματα darbuka και ρυθμολογίας με τον Δημήτρη Παναγούλια, ενώ παράλληλα ανακάλυψε την αγάπη του για την Ινδική κλασική μουσική και μαθήτευσε δίπλα στον Σάκη Λάιο tabla και ινδική ρυθμολογία. Από το 2015 μαθαίνει tabla με τον Hiren Chate, παγκοσμίου φήμης εκτελεστή, εκπρόσωπο της Punjab Gharana (σχολή / στυλ του Punjab) και μαθητή του Pt. Yogesh Shamsi. O Φοίβος Αποστολίδης εξελίσσει συνέχεια την μουσική του έκφραση καθώς ασχολείται με διάφορα είδη μουσικής όπως παραδοσιακή ελληνική, ποντιακή, τουρκική, αραβική, gypsy, world music, ethnic, jazz, και άλλες. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα μουσικά σχήματα πλαισιώνοντας πολλούς σολίστες σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι τακτικό μέλος στα σχήματα Ηλιοδρόμιο, Mirror Tuners και Λωξάντρα.

Άρης Αλβανός

Ηχοληψία

Ο Άρης Αλβανός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1983. Παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα θεωρίας, κλασσικής κιθάρας και πιάνου στο δημοτικό ωδείο Γιαννιτσών όπου μεγάλωσε. Κατά τη σχολική του θητεία παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα ακουστικής και ηλεκτρικής κιθάρας. Κάτοικος Θεσσαλονίκης απ’ το 2000 και παράλληλα με σπουδές στο οικονομικό τμήμα της Γεωπονίας του Α. Π. Θ. παρακολούθησε στο Ωδείο Κώστα Ματσίγκου, μαθήματα Θεωρίας, εργαστήρια σύγχρονων οργάνων, μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας, καθώς και ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής. 

Από το 2005 και μετά, μελετά εντατικά τον ήχο και τη μουσική παραγωγή και με έδρα τη Θεσσαλονίκη ταξιδεύει στην Ελλάδα με την ιδιότητα του ηχολήπτη και του μουσικού, ηχογραφώντας παράλληλα δισκογραφίες φίλων και προσωπικό υλικό.

©2020 Iliodromio

Contact:
Robert Lippuner (Management / Booking) +41 7648 43998 info@dalit-music.com
Ilias Sarigiannidis (Music Director) +30 6932 578623
iliodromion@gmail.com

Designed by Eleana Dalagdi